
Latest GST Updates July 2020
New Provisions of TDS

Applicable w.e.f. July 1, 2021



New TDS Sections 

effective from July 1, 2021

(introduced by Finance Act, 2021)

Section 194Q

TDS on Purchase of Goods

Section 206AB

Higher Rate of TDS on 
non-filers of ITR

New Provisions of TDS
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To be Deducted by

Persons having Turnover exceeding 
Rs. 10 crores in preceding Financial 

Year

To be Deducted in case of

Any seller from whom purchase of 
goods exceeds Rs. 50 lakhs in the 

Financial Year 

TDS Rate

0.1% on value exceeding Rs. 50 lakhs.
5%- if PAN not available

Not Applicable

• Where TDS deductible under any 
other Section

• TCS collectible under any other
Section (except in case of sale of 
goods)

• Payment to Non-Resident

Time of Deduction

At the time of recording purchase or 
making payment, whichever is earlier.

In case of Non-Compliance

30% of value of goods purchased shall 
be disallowed in Income Tax 

Computation

Section 194Q
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Section 194Q vs Section 206C(1H)

Section 194Q Section 206C(1H)

On purchase of goods from 
single vendor > Rs. 50 lakhs

On sale of goods to single 
customer > Rs. 50 lakhs

Tax to be deducted on @ 
0.1% from value of goods

Tax to be collected @ 0.1% 
in addition to value of 

goods

Applicable at time of 
payment or recording 

purchase, whichever is 
earlier

Applicable at the time of 
collection.

Applicable on value 
excluding GST

Applicable on value 
including GST

Effective from July 1, 2021 Effective from Oct 1, 2020

Where TDS under Section 194Q is deducted by buyer, TCS 
provision shall not be applicable
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FAQs on TDS on Purchase of Goods
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Q1. Is TDS provision applicable for all persons?

TDS is applicable only on persons having Annual Turnover exceeding Rs. 10 crore in preceding Financial Year.

Q2. What shall be included in Turnover?

Turnover shall include total value of sale of goods and services, excluding GST and returns. 

Q3. Do I need to deduct TDS on advance payment as well?

Yes, TDS is applicable on recording of sale or payment, whichever is earlier.
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Q4. How to compute limit of Rs. 50 lakhs?

Value of Rs. 50 lakhs has be considered on cumulative basis for each vendor for the whole Financial Year 
w.e.f. 1st April. However, TDS shall be applicable only on value exceeding Rs. 50 lakhs on/after Jul 1, 2021.

Case Purchase from 1.4.21 to 30.6.21 Purchase from 1.7.21 to 31.3.21 TDS to be deducted on

I 40 lakhs 20 lakhs 10 lakhs

II 60 lakhs 20 lakhs 20 lakhs

III 60 lakhs 0 0

Q5. Is TDS applicable on purchase of capital goods (such as 
Machineries) as well?

Yes

FAQs on TDS on Purchase of Goods
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Q6. Where turnover of both buyer and seller exceeds Rs. 10 crore, will 
both TDS and TCS shall be applicable?

Where turnover of both buyer and seller exceeds Rs. 10 crore, buyer is required to deduct TDS and TCS 
provisions shall not be applicable.

FAQs on TDS on Purchase of Goods

Q7. Is there any separate return that I need to file for TDS on goods?

There is no separate return. Details of TDS on goods shall be filed in Form 26Q along with details of TDS 
deducted under other sections.

Turnover of Buyer Turnover of Seller Total Value of Goods Applicability of TDS & TCS

Rs. 9 cr Rs. 9 cr 60L No

Rs. 11 cr Rs. 9 cr 60L TDS @ 0.1%

Rs. 9 cr Rs. 11 cr 60L TCS @ 0.1%

Rs. 11 cr Rs. 11 cr 60L TDS @ 0.1% (No TCS required)

Rs. 11 cr Rs. 11 cr 40L No
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In case, your Turnover exceeds Rs. 10 crore in FY 2020-21,

• Accounting software may be upgraded to track if purchases of goods/ payment to a single 
vendor exceeds Rs. 50 lakhs in Financial Year.

• A confirmation may be obtained from customers if TDS on sale of goods is applicable to them, 
so as to disable collecting TCS from such customers. 

• An intimation should be sent to all vendors informing applicability of TDS, so that TCS is not 
collected by them.

Recommended Changes



Higher Rate of TDS in case of

• Where Income Tax Return not filed 
by vendor for two preceding year 
whose due date of filing of Return 
has expired, and

• Where total TDS/TCS of the 
vendor, from all sources, exceeds 
Rs. 50,000 for each two preceding 
year. 

Rate Applicable

Higher of-
• Twice the rate specified
• Twice the rate in force, or
• 5%

Not Applicable

• Salary
• Premature withdrawal of PF
• Winning from Lottery/ Horse Race 

Income from Securitization Trust
• Cash Withdrawal from Bank

Higher Rate for TCS

Similar provision applicable on TCS as 
well under Section 206CCA

Section 206AB
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ABC Ltd received contractual manpower service from Mr. P (individual) valuing Rs. 2,00,000 in the
month of July 2021.

Section 206AB: Example

Status of ITR of Mr. P Cumulative Tax Deducted on/ 
Collected  from Mr. P

(by ABC Ltd or any other person)

Rate of Tax 
applicable

FY 18-19 FY 19-20 FY 20-21 FY 18-19 FY 19-20 FY 20-21

Filed Filed Not 
Relevant 
as due 

date of ITR 
has not 
expired

Not Relevant as ITR 
already filed

Not 
Relevant 
as due 

date of ITR 
has not 
expired

1% (194C)

Filed Not Filed Not Relevant as ITR 
filed for atleast 1 year

1% (194C)

Not Filed Not Filed RS. 40,000 Rs. 70,000 1% (194C)

Not Filed Not Filed Rs. 51,000 Rs. 70,000 5% (206AB)

Note: In case the service provided was professional service, rate of TDS u/s 206AB shall be 20% (i.e. twice of 10%)
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Q1. How will I verify the status of Return of Income and TDS deducted of other persons? 

It is expected that a utility shall be provided by Income Tax Department to verify the same (similar to utility 
provided for Section 194N).

Q2. Is it applicable for payment to non-resident as well?

Provisions are not applicable to non-residents if they do not have permanent establishment in India

FAQs on TDS at Higher Rate

Q3. Is Section 206AB applicable in case of TDS on purchase of goods?

Yes. The higher rate of TDS shall be 5% in case of TDS on purchase of goods.
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Q4. I have taken a declaration from vendor that he has filed return of Income, is it sufficient 
compliance to this Section?

Declaration does not release you from compliance of deducting tax at higher rate, in case the vendor has not 
filed its return of Income. 

FAQs on TDS at Higher Rate

Q5. Do I need to verify the status of ITR of vendors every time while deducting tax?
Once the due date of ITR for FY 2020-21 expires, relevant preceding years for Section 206AB shall change. 
Hence, status of ITR of vendors is required to be verified again while deducting tax.
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• Organisation need to identify vendors who have defaulted in filing of Return of Income and on 
whom higher rate of tax shall be applicable.

• Once the due date of filing of return of FY 2020-21 has expired, the status of vendors need to 
be updated again.

• While on-boarding new vendor, ITR filing status of that vendor should be verified. 

Recommended Changes
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